Slimme huisapparatuur, ook wel “smart home devices” genoemd, zijn elektronische apparaten die verbonden zijn met het internet en die op afstand bediend kunnen worden via een smartphone of tablet. Dit betekent dat je bijvoorbeeld je thermostaat, verlichting, beveiliging en andere huishoudelijke apparaten kunt bedienen vanuit je handen of vanuit een andere locatie.
De voordelen van slimme huisapparatuur zijn talrijk. Zo kun je bijvoorbeeld je verwarming aanpassen zonder dat je huis te verlaten, of je kunt je verlichting automatisch laten aanspringen wanneer je thuiskomt. Ook kun je middels slimme huisapparatuur gemakkelijk je energieverbruik monitoren en aanpassen om zo je energierekening te verlagen. Bovendien kan slimme huisapparatuur ook een bijdrage leveren aan je veiligheid, bijvoorbeeld door middel van beveiligingscamera’s en deurbellen die je op afstand kunt bekijken.
Welke soorten slimme huisapparatuur zijn er?
Er zijn talloze soorten slimme huisapparatuur op de markt, variërend van thermostaten en verlichting tot beveiligingscamera’s en zelfs koelkasten. Hieronder een korte lijst met enkele populaire voorbeelden:
Thermostaten: slimme thermostaten kunnen je verwarming of airconditioning op afstand bedienen, zodat je bijvoorbeeld je huis kunt verwarmen voordat je thuiskomt. Sommige thermostaten kunnen ook leren van je gebruikspatronen en je verwarming of airconditioning automatisch aanpassen.
Verlichting: slimme verlichting kan op afstand bediend worden en kan ook geautomatiseerd worden om aan te gaan of uit te gaan op bepaalde tijden of bij bepaalde activiteiten. Bovendien kun je met slimme verlichting ook verschillende kleuren instellen om bijvoorbeeld de sfeer in je huis te beïnvloeden.
Beveiliging: met slimme beveiligingssystemen kun je je huis op afstand monitoren en, indien nodig, de alarmen inschakelen. Ook kun je vaak beveiligingscamera’s op afstand bekijken om te zien wat er in en om je huis gebeurt.
Koelkasten: steeds meer koelkasten zijn voorzien van slimme functies, zoals het k
Slimme spraakassistenten: een andere vorm van slimme huisapparatuur zijn spraakassistenten, zoals Amazon Echo en Google Home. Deze apparaten kun je op afstand bedienen met behulp van spraakcommando’s. Zo kun je bijvoorbeeld muziek afspelen, vragen beantwoorden, je verlichting aanpassen of een timer instellen.
Slimme stekkers: met slimme stekkers kun je bijna elk apparaat “slim” maken. Je sluit simpelweg het apparaat in de slimme stekker en vervolgens kun je dit op afstand bedienen via je smartphone of tablet. Zo kun je bijvoorbeeld je koffiezetapparaat op afstand inschakelen of je televisie uitzetten voordat je naar bed gaat.
Slimme deuren: slimme deursloten en deurbellen zijn een handige manier om je huis te beveiligen en om te zien wie er aan de deur is. Sommige deurbellen zelfs voorzien van een camera, zodat je op afstand kunt zien wie er voor de deur staat.
Slimme wasmachines en drogers: steeds meer wasmachines en drogers zijn voorzien van slimme functies, zoals het kunnen bedienen van de machine op afstand of het krijgen van meldingen wanneer de was klaar is.
Hoe werkt slimme huisapparatuur?
Slimme huisapparatuur werkt doorgaans via een app op je smartphone of tablet. De app verbindt je telefoon of tablet met het apparaat via het internet, zodat je het apparaat op afstand kunt bedienen. Sommige slimme huisapparaten hebben ook spraakassistenten, zoals Amazon Echo of Google Home, waardoor je de apparaten kunt bedienen met spraakcommando’s.
Om slimme huisapparatuur te gebruiken, heb je in de meeste gevallen een internetverbinding nodig. Sommige apparaten, zoals spraakassistenten, hebben ook een stroomvoorziening nodig.
Hoe kies je de juiste slimme huisapparatuur?
Er zijn talloze slimme huisapparaten op de markt, dus het kan moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. Bedenk wat je wilt voordat je begint met het zoeken naar slimme huisapparatuur, is het handig om eerst na te denken over wat je precies wilt. Wil je bijvoorbeeld je verwarming op afstand kunnen bedienen of